Bloemen langs de weg

Steunpunt migranten met een visuele beperking

Stichting Beter Zien Anders Kijken (website: beterzienanderskijken)

Iedere vrijdagochtend staan de deuren van het wijkgebouw Stadsdriehoek in de Kipstraat, in Rotterdam wagenwijd open voor mensen die problemen hebben met zien of anders gezegd: iedereen met een visuele beperking is er welkom om samen lief en leed te delen.

WMO Radar is facilitator (www.wmoradar.nl)

Jerrel Volkerts, initiatiefnemer van het project, is slechtziend. Hij ontdekte hoe noodzakelijk en nuttig onderlinge contacten kunnen zijn.

Op een zonnige dag in augustus ontmoetten we elkaar in de tuin. Rond de tafel zitten Chabine uit Suriname, Senthil uit Sri Lanka, Roos die geboren en getogen is in Nederland, François uit Kongo, en Satish uit Suriname.

Jerrel, die ook afkomstig is uit Suriname regelt de koffie. Hij is slechtziend en initiatiefnemer van Beter Zien.

Zijn ervaringen als slechtziende wilde hij graag met anderen delen en dat is hem gelukt, gezien de lachende gezichten achter de kopjes koffie en thee en de activiteitenagenda van ‘Beter Zien’.

Een kleine greep uit de werkzaamheden en gebeurtenissen sinds de oprichting van Beter Zien in januari 2015 tot nu toe:

De netwerkcoaches van ‘Beter Zien’ waren eregasten op het Wij-land congrestival half juni 2015 in de Van Nelle fabriek in Rotterdam (www.wijlandcongrestival.nl).

De bezoekers van het congres gingen actief op zoek naar antwoorden op vragen die te maken hadden met het thema: van Ik-land naar Wij-land.

Eigenlijk was het centrale thema eenzaamheid. 49 procent van de Rotterdammers is altijd of af en toe eenzaam. Door middel van korte lessen en workshops over onderwerpen die raakvlakken hebben met het centrale thema leerden de deelnemers signaleren en oplossingen vinden voor problemen als eenzaamheid.

Een aantal actief betrokkenen aan ‘Beter Zien’ volgde de opleiding tot netwerkcoach die hen een certificaat opleverde. Binnen ‘Beter Zien’ gaan de deelnemers onderzoeken wat ze ermee kunnen en willen. Zo worden de plannen geboren.

Eén van de regelmatige bezoeksters van ‘Beter Zien’ heeft een eigen bedrijf: jobvision4all. Zij vindt het van enorm belang dat iedereen, dus ook mensen met een beperking, dezelfde kansen krijgen op de arbeidsmarkt. (www.jobvision4all.com).

Na de verbouwing van het Centraal Station in Rotterdam organiseerde 'Beter Zien' een kennismaking met de nieuwbouw voor mensen met een visuele beperking.

'Beter Zien' ondersteunt ook bij aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan toestemming voor een regiotaxi. Volgens Jerrel hebben velen met een beperking geen adem genoeg om door te gaan. Op deze wijze kan men elkaar helpen.

Het gesprek gaat die ochtend al snel richting de ervaringen van de leden van de tandemclub die op 5 juli jl., tijdens de start van de tour de France, aandacht mochten vragen voor hun activiteiten. Voordat de renners Rotterdam zouden bereiken reden de tandemrijders langs de duizenden bezoekers over de Coolsingel. In felle, uiteraard gele, T-shirts met daarop ‘010 Beter Zien’.

Wat maakt 'Beter Zien’ bijzonder?

  • Beter Zien is een initiatief van de deelnemers zelf;
  • Beter Zien gaat uit van lief en leed samen delen;
  • Beter Zien wil, voor zover dit mogelijk is, de talenten van alle deelnemers bundelen en er gebruik van maken;
  • Bij Beter Zien werken mensen met en zonder een visuele beperking samen;
  • De deelnemers aan Beter Zien hebben diverse culturele achtergronden;
  • De deelnemers aan Beter Zien variëren sterk in leeftijd;

Na de zomer van 2015 is een stichting opgericht. De officiële naam is nu: Stichting Beter Zien Anders Kijken.

Voor meer informatie: Jerrel Volkerts, Gsm: 06 36 55 30 55, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bezoekadres: Huis van de wijk De Kip, Kipstraat 37, 3011 RS Rotterdam

Samen Nederlands Leren