Bloemen langs de weg

Steunpunt migranten met een visuele beperking

Nieuws

September 2018

Start cursus voor taalcoaches in Den Haag

Op 21 september start Beter Zien Anders Kijken (www.beterzienanderskijken.nl) met de cursus voor taalcoaches in ‘De Schildershoek’in Den Haag. Deze cursus zal bestaan uit acht bijeenkomsten.

De nadruk ligt op het aanleren van luister- en spreekvaardigheid aan migranten met een visuele beperking. Een bezoekje aan Visio Den Haag hoort bij het lesprogramma. Hier kunnen de toekomstige taalcoaches kennismaken met de hulpmiddelen die volwassenen gebruiken om te lezen en te schrijven.

Maar dat niet alleen. Een taalcoach moet op de hoogte zijn van alle middelen die iemand met een visuele beperking kan gebruiken om zo zelfstandig mogelijk te functioneren binnen de Nederlandse samenleving.

Zomer 2018

Beeldschermloeps voor slechtziende migranten

Dankzij de medewerking van leveranciers van hulpmiddelen heeft het Steunpunt een drietal beeldschermloeps beschikbaar kunnen 

stellen aan slechtziende migranten. Het gaat om:

Een loep van Bloemen langs de weg voor een Syrische vluchteling in Eindhoven die nu een inburgeringscursus kan volgen.

Een loep van Iris Huys voor een Syrische cursiste Nederlands in Alphen aan den Rijn.

Een loep van Optelec voor een Marokkaanse slechtziende vrouw in Gouda die beter Nederlands wil leren.

 mei 2018

Subsidie voor BZAK Den Haag!!

  Het Oogfonds heeft subsidie toegekend voor de training van docenten die Nederlandse taallessen gaan geven aan visueel beperkte migranten.

  Wij zoeken nog kandidaat cursisten!!  Zie voor meer details de Flyer docenten Den Haag

  Neem contact op met Tonny van Breukelen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via mobiel: 0630 396 693

 Heel veel dank aan het Oogfonds!!!

 

 

 Januari 2018

Blinde migranten willen taalles volgen

Blinde migranten moeten gewoon een taalcursus kunnen volgen bij het inburgeren. Nu komen ze daar niet voor in aanmerking. De Stichting Beter Zien Anders Kijken en studenten van de Hogeschool Rotterdam vragen aandacht voor het probleem.

Een 'vergeten groep' worden ze genoemd, de ruim 14 duizend visueel gehandicapte migranten in ons land. De studenten en de stichting hielden de bijeenkomst 'Oog voor Elkaar' in het Huis van de Wijk in Rotterdam.

"We willen de overheid en verschillende (zorg-)organisaties met dit inburgeringsprobleem confronteren, want zo kan het toch niet langer!", zegt één van de organiserende studentes, Sophie van Hasselt.  

Idioot

De 28-jarige blinde A.S. vluchtte twee jaar geleden met haar broer en zus uit Syrië en kwam in Nederland terecht. "In het asielzoekerscentrum meldde ik me aan voor taalles maar ik kreeg gewoon een nee. Ik vond het idioot, discriminerend eigenlijk", vertelt zij.

Vloeiend Nederlands

Ze heeft toen op eigen kracht een speciale lening voor migranten aangevraagd en een school gevonden die bereid was haar taalles te geven.
Na een jaar spreekt Amany bijna vloeiend Nederlands. Ze doet binnenkort staatsexamen en wil dan een opleiding tot tolk volgen. In Syrië was A.S. tolk Engels. 

Bron: www,rijnmond.nl - Link: https://www.rijnmond.nl/nieuws/163652/Blinde-migranten-willen-taalles-volgen

 

Nederlands leren bij BZAK

Nederlands leren bij Beter Zien Anders Kijken te Rotterdam

Sinds 1 mei 2017 kan iedereen met een visuele beperking lessen Nederlands als tweede taal (NT2) volgen in Rotterdam.

De Stichting Beter Zien anders Kijken (BZAK) die al enkele jaren activiteiten organiseert voor iedereen die problemen heeft met zien, is gestart met de cursussen NT2.

Iedereen die in Nederland woont en de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheerst kan taallessen krijgen bij verschillende onderwijsinstellingen of in de buurt, bijvoorbeeld in huizen van de wijk of bibliotheken.

Migranten die vanwege een oogaandoening niet kunnen lezen of schrijven vallen hierbuiten. Als zij aankloppen bij reguliere instellingen voor lessen Nederlands als tweede taal dan worden ze of geweigerd vanwege hun beperking of ze haken na enkele lessen af omdat ze niet kunnen meekomen

Iedereen in Nederland heeft het recht om de Nederlandse taal te leren, ook mensen die blind of slechtziend zijn, vindt BZAK.

De overheid geeft vele migranten met een visuele beperking vrijstelling van inburgering. Volgens BZAK wordt deze grote groep migranten met een visuele beperking daardoor achtergesteld.

Zolang de overheid niet zorgt voor taallessen die door blinde en slechtziende migranten gevolgd kunnen worden, zal BZAK zich voor deze groep sterk maken.

De taallessen zullen hoofdzakelijk bestaan uit spreek- en luistervaardigheid. Met deze bagage kan de doelgroep van BZAK de eerste sporten van de participatieladder beklimmen die hen uiteindelijk zullen leiden naar participatie en integratie in de Nederlandse samenleving.

Voor direct betrokkenen is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op www.beterzienanderskijken.nl

De lessen zijn financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en de Stichting Novum. De trainers zijn opgeleid dankzij financiële ondersteuning van Het Oogfonds.

Zie www.steunbartimeus.nl en www.stichtingnovum.org en www.oogfonds.nl

Meer informatie bij de directeur van Beter Zien Anders Kijken, de heer Jerrel Volkerts, telefoon 0640 724 568 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.