Bloemen langs de weg

Steunpunt migranten met een visuele beperking

Algemene informatie over Kameroen

De eerste kolonisten die Kameroen ontdekten waren de Portugezen. Zij bleken zo onder de indruk van de enorme garnalen die in de rivieren zwommen dat ze het onbekende land Cameroes, garnalen in het Portugees, noemden.

Tot de Eerste Wereldoorlog was Kameroen een Duitse kolonie. Na 1918 is het land opgesplitst in een Frans en een Brits deel. Beide ‘Kameroens’ waren mandaatgebieden binnen de Volkenbond. Dit veranderde in 1946. De Volkenbond werd opgeheven en de Verenigde Naties namen de mandaatgebieden over.

In 1959 was de Republique du Cameroun een feit en in 1961 sloot het Engelstalige deel zich aan waardoor twee autonome provincies de federale republiek vormden. In 1972 voegden deze twee delen zich samen tot de Republiek Kameroen.

Sango groeide op in een land dat zich vrij had gemaakt van het kolonialisme maar hij woonde zeker niet in een democratie. De president, Paul Biya, heeft het al sinds 1981 voor het zeggen in Kameroen. Tijdens de laatste verkiezingen in 2004 constateerden westerse waarnemers op grote schaal verkiezingsfraude. Pau Biya doet er alles aan om aan de macht te blijven.